Фахівець гірничого управління обговорив питання щодо знепилювання повітря відповідно до проекту комплексного знепилювання шахти “Карбоніт” з представниками служби охорони праці

09 липня 2021

08 липня у відповідності плану превентивної роботи відділу гірничотехнічного нагляду у східному напрямку управління гірничого нагляду Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці на липень 2021 року головним державним інспектором відділу гірничотехнічного нагляду у східному напрямку управління гірничого нагляду на ВП «Шахта «Карбоніт» ДП “Первомайськвугілля” проведено лекцію на тему: «Боротьба з рудниковим пилом і пиловибухозахист».

Були підняті питання щодо знепилювання повітря відповідно до проекту комплексного знепилювання шахти, передбаченого ДСП 3.3.1.095-2002, а на шахтах, небезпечних за вибухами вугільного пилу, додатково розробляються заходи щодо пиловибухозахисту гірничих виробок відповідно до вимог чинного законодавства.

При всіх технологічних і виробничих процесах, в результаті яких у рудникову атмосферу виділяється пил, заходи зі знепилювання повітря повинні включати перелік необхідних пристроїв і устаткування для боротьби з пилом, передбачати систематичну їх перевірку, тестування та ремонт для забезпечення їх надійної та ефективної роботи відповідно до вимог чинного законодавства.

Було відзначено, що не допускається експлуатація гірничих машин без діючих засобів знепилювання, а також у випадках, коли конструкція або параметри роботи цих засобів не відповідають вимогам керівництв з експлуатації відповідних машин або нормативних документів, а також за відсутності або несправності засобів блокування, що перешкоджають пуску машини при порушенні необхідних параметрів знепилювання. Під час проведення очисних робіт повинно застосовуватися попереднє зволоження вугілля в масиві. Якщо засоби боротьби з пилом у діючих вибоях не забезпечують зниження запиленості повітря до ГДК, повинні бути розроблені організаційно-технічні заходи, що виключають необхідність перебування працівників у зонах з найбільш високою запиленістю повітря. При цьому працівники повинні використовувати ЗІЗ від пилу та повинно проводитися знепилювання вихідних із цих вибоїв повітряних потоків.

Звернуто увагу, що на шахтах, що розробляють пласти, небезпечні за вибухами пилу, повинні здійснюватися заходи щодо попередження та локалізації вибухів вугільного пилу, основані на застосуванні інертного пилу (сланцевий пиловибухозахист), води (гідропиловибухозахист) або води та інертного пилу (комбінований пиловибухозахист), чи інші засоби пиловибухозахисту, що допущені до застосування відповідно до вимог чинного законодавства.

Нагадано, що сланцевими або водяними заслонами повинні бути захищені:

а) очисні виробки та виїмкові дільниці;

б) вибої підготовчих виробок, проведених по вугіллю або по вугіллю та породі (у випадку відсутності автоматичного пиловибухозахисту);

в) крила шахтного поля в кожному пласті;

г) конвеєрні виробки;

ґ) пожежні дільниці;

д) підземні склади ВМ та роздавальні камери.

Заходи щодо попередження вибухів вугільного пилу повинні здійснюватися за графіками, які щокварталу розробляє начальник дільниці ВТБ і затверджує головний інженер шахти. Графіки надаються начальникам дільниць, які відповідають за їх виконання, і підрозділу ДАРС (ДВГРС).

При виявленні пиловибухонебезпечного стану виробок роботи повинні бути припинені й негайно вжиті заходи з усунення порушень пилового режиму.

В ході проведення превентивного заходу окрема увага зверталася на дотримання карантинних вимог з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.