Головний державний інспектор відділу ринкового нагляду здійснив інформаційно – роз’яснювальні роботи

10 березня 2023

09 та 10 березня 2023 року у рамках реалізації інформаційної кампанії з державного ринкового нагляду щодо продукції, яка підпадає під дію Технічного регламенту безпеки машин та Технічного регламенту рухомого обладнання, що працює під тиском, головним державним інспектором відділу ринкового нагляду Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) були проведені  заходи у вигляді інформаційно – роз’яснювальної роботи, спрямованої на підвищення обізнаності суб’єктів господарювання – розповсюджувачів нехарчової продукції щодо дотримання вимог відповідності продукції, наданої на ринку, віднесеної до сфери відповідальності Держпраці, та яка підпадає під дію Технічного регламенту безпеки машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.01.2013 р. №62 (далі – Технічний регламент).

Під час зазначених заходів посадовцем Міжрегіонального управління було наголошено про необхідність додержання законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, а також вимог Технічного регламенту безпеки машин, з метою мінімізації загроз суспільним інтересам від споживання (користування) нехарчової продукції,

Головним державним інспектором було акцентовано увагу суб’єкта господарювання на тому, що всі суб’єкти господарювання повинні вводити в обіг і розповсюджувати тільки безпечну продукцію. Доказом безпечності продукції є її відповідність технічним регламентам.

Так відповідно до п. 8 Технічного регламенту безпеки машин, до введення машини в обіг та/або в експлуатацію виробник або його уповноважений представник складає декларацію про відповідність, вимоги до якої зазначені у додатку 7 до Технічного регламенту, яка додається до машини та наносить знак відповідності технічним регламентам, у тому числі.

Також посадовцем було акцентовано увагу на тому, що відповідно до частин 5 та 6 статті 8 Закону України «Про державний ринковий нагляді контроль нехарчової продукції», суб’єкти господарювання зобов’язані надавати на запит органів ринкового нагляду документацію, що дає змогу ідентифікувати:

 

1) суб’єкта господарювання, який поставив їм продукцію;

2) суб’єкта господарювання, якому вони поставили продукцію,

протягом строку, встановленого відповідним технічним регламентом, а якщо такий строк технічним регламентом не встановлено – протягом десяти років після того, як їм було поставлено відповідну продукцію, та протягом десяти років після того, як вони поставили відповідну продукцію.

 

Проте, пунктом 21 постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 62, якою затверджено Технічний регламент, що до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 90 календарних днів після його припинення або скасування дозволяється надання на ринку та/або введення в експлуатацію продукції, на яку поширюється дія затвердженого цією постановою Технічного регламенту, без наявності декларації про відповідність чи декларації про вбудовування незавершеної машини та без маркування знаком відповідності технічним регламентам. Проте головним державним інспектором було запропоновано, за можливості,  вводити в обіг/експлуатацію ті машин, які відповідають вимогам Технічного регламенту, що  сприятиме уникненню нещасних випадків та зменшенню потенційних загроз від їх використання.

Також було нагадано про правові обов’язки розповсюджувачів за порушення вимог законодавства про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції, відповідно до статті 44 ЗУ 2735.

Разом з тим, головним державним інспектором було повідомлено про те, що органами державного ринкового нагляду припинено проведення планових та позапланових заходів державного ринкового нагляду на період дії воєнного стану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходіержавного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», введеного Указом Президента України від 24.02.2022 №64  «Про ведення  воєнного стану в Україні».