Інспектор праці надала консультацію працівниці з Донеччини щодо оплати листків тимчасової непрацездатності

02 лютого 2023

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулась пані Вікторія з питанням, яким чином  отримати оплату листків тимчасової непрацездатності, у зв’язку з вагітністю та пологами якщо підприємство знаходиться в зоні бойових дій та з роботодавцем втрачено зв’язок. Начальником відділу контролю з питань праці західного напрямку управління інспекційної діяльності в Донецькій області, в он-лайн режимі, проведено консультування пані Вікторії з даного питання.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування” допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах призначається на основі листка непрацездатності, котрий видається працівниці з 30 тижнів вагітності. Оплачуються в загальному порядку 126 календарних днів – 70 днів до передбачуваної дати пологів і 56 днів – після пологів.

Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем спостереження за  вагітною  жінкою  відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Допомогу по вагітності та пологам мають виплатити за місцем роботи. Для цього потрібно надати листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю і пологами. Крім того, потрібно написати заяву про надання Вам відпустки по вагітності та пологам, де вказати з якого дня Ви маєте намір піти у відпустку (але не раніше дня, яким відкритий лікарняний).

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства, установи, організації не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

У разі втрати зв’язку зі своїми роботодавцем, або неможливістю роботодавцем опрацювати лікарняний листок та подати за ним заяву-розрахунок до ФСС у зв’язку із бойовими діями за місцем їх розташування, застрахована особа  може самостійно звернутись до ФСС для отримання декретної допомоги.

Для цього необхідно звернутись до будь-якого зручного відділення ФСС – за місцем тимчасового перебування внаслідок переміщення через бойові дії, за місцем реєстрації або в іншому зручному місці. Перелік відділень ФСС, які мають можливість вести прийом в умовах воєнного стану, та їх контакти оновлюються за посиланням:https://docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4. Слідкувати за інформацією про нарахування можна в телеграм-каналі ФСС.

Для призначення матеріального забезпечення застраховані особи мають мати при собі паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний. Також варто підготувати копії паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, можна отримати  на порталі pratsia.in.ua.