Інспектор праці Східного міжрегіонального управління інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань праці на теперішній час серед переселенців з Луганської області

05 жовтня 2022

В рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!»  головний державний інспектор відділу контролю східного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці Олександр Савченко зустрівся з внутрішньо переміщеними особами з Луганської області та провів інформаційно-роз’яснювальну роботу.

У період дії воєнного стану працівники та роботодавці за згодою визначають форму трудового договору. Умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. Та інспектор чітко наголосив вимушеним переселенцям про необхідність оформлення виключно легальних трудових відносин і надав їм інформаційні матеріали про переваги задекларованої праці та гарантій прав працівників при легальному працевлаштуванні.

Дуже багато питань було розглянуто щодо тривалості робочого часу працівників. Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу. На теперішній час, в умовах воєнного стану нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо). Для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Крім того протягом спілкувань була розглянута низка інших питань, зокрема що стосується змін істотних умов праці в теперішніх життєвих ситуаціях.

З метою додаткової фахової допомоги переселенці отримали від інспектора інформаційні буклети щодо протидії примусовій праці.

Посадовець нагадав, що в будь-який час на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/ наявна необхідна інформація щодо питань трудових відносин та роз’яснень в сфері повноважень Державної служби України з питань праці.