Інспектор праці Східного міжрегіонального управління надав консультативну допомогу внутрішньо переміщеним особам з Луганської області

04 липня 2022

Посадовець Східного міжрегіонального управління Олег Бутков в рамках діючої інформаційної кампанії «Україна працює!» надав консультативну допомогу внутрішньо переміщеним громадянам з Луганської області з питань законодавства про працю. Була надана допомога в роз’ясненні положень щодо тривалості робочого часу і відпочинку під час дії воєнного стану.

Згідно чинного законодавства про працю, змінюється нормальна тривалість робочого часу: замість 40 годин вона збільшується до 60 годин на тиждень. Для працівників від 16 до 18 років і працівників зі шкідливими умовами праці передбачається скорочений робочий час – 50 годин на тиждень замість 36 годин. Час відпочинку працівників на період воєнного стану у вихідні дні можуть зменшити до 24 годин поспіль щотижня замість 42 годин.

Також у період дії воєнного стану скасовується: заборона роботи у вихідні дні, скорочений робочий день напередодні святкових, неробочих і вихідних днів, перенесення вихідного дня, якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, а також скасовано обмеження щодо надурочних робіт.

Під час спілкування тимчасово переміщеним громадянам Луганщини було надано інформаційні буклети з фаховими дієвими порадами щодо дій в умовах воєнного стану в Україні та номерами телефонів гарячих ліній необхідних організацій та установ.

В ході бесіди головний державний інспектор також зауважив на неприпустимість погоджування на нелегальну працю та на умови, які можуть вказувати на ознаки торгівлі людьми і повідомив, що з 01 липня 2022 року Державна служба України з питань праці розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!» за підтримки проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці».

Інспектор праці розповів внутрішньо переміщеним громадянам про можливість отримання безкоштовної професійної консультативної допомоги в сфері повноважень Державної служби України з питань праці в рамках розширення реалізації проєкту щодо консультаційної підтримки в засобах масової інформації, на офіційних веб-сайтах територіальних органів та сторінках у соціальних мережах наявні посилання на інформаційний портал у рубриці «Запитання-відповіді» на сайті Державної служби України з питань праці, а також на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/.