Інспекторка праці розпочала інформаційні відвідування щодо зниження рівня не задекларованої праці в сфері готельно-ресторанного бізнесу

05 червня 2023

З 01.06.2023, інспекторка праці розпочала інформаційні відвідування згідно з Планом-графіком спільних заходів щодо зниження рівня не задекларованої праці на 2023 рік в сфері готельно-ресторанного бізнесу на території Покровського району Донецької області.

Під час інформаційного відвідування інспекторка праці розповідала щодо неприпустимість використання не задекларованої праці та відповідальність за порушення норм законодавства про працю. Працівникам була надана он-лайн консультація щодо безпечної, здорової та задекларованої праці в умовах військового стану.

Легальні трудові відносини гарантують вагомі переваги безпосередньо працюючим.  Під час неоформлених трудових відносин працівник позбавлений будь-яких гарантій на безпечну та здорову працю, своєчасну виплату заробітної плати, надання відпусток, виплат в разі хвороби, нещасного випадку та професійного захворювання, виплат по безробіттю, та у подальшому як наслідок пенсійного забезпечення.

Працювати в рамках закону – модно, бо кожен працюючий, завдяки якому держава намагається вижити в скрутних умовах сьогодення, є героєм.

Інспекторка праці звернула увагу всіх, що кожна недоотримана гривня в бюджет – це недофінансування лікарняних листків, соціальних виплат, армії тощо. Тому особливо зараз вкрай важливі сплачені за кожного оформленого працівника податки. Бо це вагомий внесок кожного громадянина в економіку країни.

Адже не задекларована праця не підтримує країну!

Окремо інспектор праці розповіла всім про ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та їх запобігання, наголосила про дотримання прав працівників з інвалідністю та рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, а також як запобігти будь-якій дискримінації та мобінгу на робочому місці.

Окрім того, інспектором праці всім охочим були надані інформаційні матеріали з корисною інформацією.

Також інспектором праці було зазначено, що відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, можна отримати на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua.