Інспекція праці інформує: Щодо пільг для осіб з інвалідності у випадку з наданням усіх видів відпусток

21 лютого 2023

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулася пані Наталія, яка має інвалідність, з проханням надати консультацію щодо пільг при отриманні усіх видів відпусток. Роз’яснення надано інспектором праці Мариною Солохою.

Чинне законодавство передбачає систему пільг та гарантій працівникам з інвалідністю. Зокрема, це стосується тривалості та порядку надання відпусток. Тривалість відпустки залежить від встановленої групи інвалідності. Зокрема, особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи – 26 календарних днів(частина 7 статті 6 Закону України  «Про відпустки»).

На відміну від звичайних працівників, працівники з інвалідністю, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шести місяців на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом оформити щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві (стаття 10 Закону України “Про відпустки”).

Також працівникам з інвалідністю відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку. Так, особам з інвалідністю I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи – 26 календарних днів (стаття 25 Закону України «Про відпустки»).

Таким чином, задля забезпечення трудових прав осіб з інвалідністю законодавство передбачило низку пільг та гарантій, втілення яких на практиці має на меті недопущення дискримінації осіб з інвалідністю на ринку праці та реалізацію їхніх трудових прав у повному обсязі.

Також, в рамках кампанії «Виходь на світло» пані Наталію було повідомлено про негативні наслідки неофіційного працевлаштування, про недопущення дискримінації та мобінгу, зокрема осіб з ВІЛ/СНІД, запобігання насильству за ознакою статі та застережено від потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

Наприкінці пані Наталію було повідомлено про портал pratsia.in.ua., на якому можливо отримати консультаційну підтримку, а також відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час.