Інспекція праці інформує: Торгівля людьми – проблема сучасності на всіх континентах

29 вересня 2022

Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно приблизно 1-2 мільйона людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з його проявами зіткнулась і Україна.

Світовим співтовариством явище торгівлі людьми вже давно визнано  злочином міжнародного характеру, однією із сучасних форм рабства, що є волаючим порушенням основних прав і свобод людини, зневаженням її людської гідності. Торгівля людьми є особливо тяжким злочином, який за рівнем прибутковості займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

Складні економічна та політична ситуації в Україні, високий рівень безробіття, правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. У 1998 році Україна стала однією з небагатьох країн, що передбачила у своєму кримінальному законодавстві відповідальність за торгівлю людьми.

В усіх областях України сьогодні проводиться широкомасштабна інформаційна кампанія з питань протидії торгівлі людьми. Дослухайтеся порад та рекомендацій фахівців, довіряйте виключно перевіреній інформації. Якщо ж ви підозрюєте, що потрапили в руки торговців людьми, – відразу телефонуйте 112 (лінія екстреної допомоги в ЄС). Бережіть себе та своїх рідних  від  шахраїв та злочинців!