Інспекція з питань праці інформує: Використання неоформленої праці – проблема для працівника у майбутньому!

01 серпня 2022

Питання використання неоформленої праці є актуальним як в Україні, так і в багатьох інших країнах. Протидіяти цьому явищу в нашій державі – завдання Держпраці та її територіальних органів разом із соціальними партнерами.

Легалізація трудових відносин включає в себе, в основному, два аспекти – це легалізація зайнятості та легалізація заробітної плати.

Нелегальна зайнятість – це використання роботодавцями найманої робочої праці без належного оформлення трудових відносин. Для цього роботодавцями,  крім звичайного, використовуються й інші способи. Наприклад, це так звані стажування чи застосування випробувального терміну або оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час.

Багато підприємців «працевлаштовують» найманих працівників під виглядом укладення з ними цивільно-правових договорів. При цьому не виникають трудові відносини, які регулюються трудовим законодавством. Необхідно пам’ятати, що цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Небезпека «тіньової» зайнятості, як і  «тіньової» зарплати полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримає кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати. Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов’язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати.

Інспектори праці в межах проведення інформаційної кампанії «Виходь на світло!» продовжують консультувати  роботодавців і працівників з актуальніших питань щодо працевлаштування в умовах воєнного часу. Якщо є сумніви щодо правильності оформлення трудових відносин – звертайтеся до фахівців для отримання кваліфікованих роз’яснень.

Форму для подання електронних звернень громадян до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці  можна знайти на сайті Міжрегіонального управління за посиланням https://smu.dsp.gov.ua/forpeople/zvernennia-hromadian/. Відсилати до сектору звернень громадян на  адресу zvern@smu.dsp.gov.ua або 13.2dn.smudsp@ukr.net

Також рекомендуємо користуватися інформаційним порталом https://pratsia.in.ua/ для отримання відповідей на питання щодо законодавства про працю.