Інспекція з питань праці інформує: Випробування при прийнятті на роботу

08 серпня 2022

До Міжрегіонального управління за консультацією звернувся пан Володимир, внутрішньо переміщена особа із міста Маріуполь, щодо випробування при прийнятті на роботу. Повідомив, що роботодавець встановив строк випробування один місяць, хоча роботу запропоновано за  спеціальністю, досвід роботи за якою більше 15 років Наскільки це правомірно? Роз’яснення з цього питання надала заступник начальника відділу управління з питань праці Наталя Морозова.

Згідно зі статтею 26 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, – шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. До строку випробування не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини (стаття 27 КЗпП України).

Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу (абзац третій статті 26 КЗпП України):

осіб, які не досягли вісімнадцяти років;

молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;

молодих спеціалістів після закінчення вищих закладів освіти;

осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;

осіб, обраних на посаду; переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;

осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи; вагітних жінок;

одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;

осіб на тимчасові та сезонні роботи;

внутрішньо переміщених осіб.

Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Проте норми законодавства про працю в умовах воєнного стану діють з урахуванням вимог Закону України від 15.03.2022 №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (зі змінами та доповненнями).  Відповідно до пункту 2 статті 2   зазначеного Закону, при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Дізнавайтесь відповіді на запитання щодо законодавства про працю на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/. Україна працює!