Консультують та надають відповіді фахівці відділу нагляду з питань безпеки праці

16 березня 2023

Посадовими особами відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці відповідають на запит від підприємства КП «Покровськтепломережа» було надано відповідь щодо рекомендацій обсягу проведення обстежень (технічних оглядів), згідно Постанови КМУ №687 та НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці при експлуатації обладнання що працює під тиском», а саме: періодичний технічний огляд; позачерговий технічний огляд, експертне обстеження.

Відповідь:  Згідно з вимогами НПАОП 0.00-1.81-18 Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, які затверджені Наказом Міністерства соціальної політики України 5 березня 2018 року N 333 (далі Правила) та вимог Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 року N 687 (далі Порядок), суб’єкт господарювання, який має намір розпочати або здійснює експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі устаткування), повинен забезпечити проведення технічних оглядів та експертного обстеження устаткування у випадках передбачених законодавством, у визначені строки.

Технічний огляд проводиться з метою визначення якості виготовлення, монтажу, ремонту, реконструкції і модернізації, умов та строку подальшої безпечної експлуатації устаткування, оцінки технічного стану складових частин, деталей або їх елементів, перевірки їх на відповідність технічним вимогам тощо. (п.7 Порядку).

Первинному технічному огляду підлягає устаткування перед введенням його в експлуатацію. (п.8 Порядку). При проведенні первинного технічного огляду перевіряється, що обладнання під тиском встановлене і обладнане відповідно до вимог Правил, а також, що обладнання під тиском і його агрегати не мають пошкоджень. (пп.1 п.4 глави 1 розділу VIII Правил).

Періодичний (черговий) і позачерговий технічний огляд проводиться у строки, що встановлені нормативно-правовими актами з охорони праці та експлуатаційними документами виробника. (п.8 Порядку)

Технічний огляд обладнання під тиском складається із зовнішнього, внутрішнього оглядів та гідростатичного випробування (п.3 глави 1 розділу VIII Правил). Обсяг, методи і періодичність технічних оглядів посудин (за винятком балонів) мають бути визначені підприємством-виробником і зазначені в журналі нагляду (паспорті) та інструкції з монтажу й експлуатації. У разі відсутності такої інформації технічний огляд має проводитися відповідно до вимог Правил, наданих у таблицях 1-3 додатка 2 до Правил (п.12 глави 1 розділу VIII Правил).

При періодичних і позачергових оглядах встановлюється справність обладнання під тиском і можливість його подальшої роботи (пп.2 п.4 глави 1 розділу VIII Правил).

Позачерговий технічний огляд устаткування проводиться у разі:

– введення його в експлуатацію після ремонту, реконструкції або модернізації;

– перерви в експлуатації більш як на 12 місяців;

– демонтажу та встановлення на новому місці;

– закінчення граничного строку експлуатації (із застосуванням видів робіт, що не використовувалися під час експертного обстеження);

– експлуатаційної чи деградаційної відмови, виявлення зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів;

– аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру. В інших випадках позачерговий технічний огляд устаткування проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця (п.9 Порядку).

Експертне обстеження устаткування проводиться у разі:

– закінчення граничного строку експлуатації;

– реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;

– аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;

– виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.

В інших випадках експертне обстеження устаткування проводиться відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця. (п.21 Порядку).