Начальник спеціалізованого відділу нагляду у гірничодобувній промисловості провів круглий стіл на ПрАТ “Глини Донбасу”

02 листопада 2021

29 жовтня начальник спеціалізованого відділу нагляду у гірничодобувній промисловості управління гірничого нагляду Олександр Вілков провів семінар з працівниками ПрАТ «Глини Донбасу» у присутності інженера з охорони праці вищезазначеного підприємства Сергія Книша на тему: «Основні обов’язки працівників під час технічної експлуатації залізничного транспорту промислових підприємств».

В ході семінару Олександр Вілков роз’яснив присутнім, що працівники, пов’язані з роботою залізничного транспорту, повинні дотримуватися нормативно-правових актів з охорони праці та безпеки руху, виконувати правила та інструкції з охорони праці, пожежної безпеки, виробничої санітарії, під час виконання службових обов’язків повинні бути охайно одягнені, утримувати в чистоті і порядку своє робоче місце та технічні засоби. Працівник підприємства зобов’язаний подавати сигнал зупинки поїзду, передавальному чи маневровому составу, а також вживати інших заходів для їх зупинки у випадках, які загрожують життю та здоров’ю людей або безпеці руху.

Працівникам, робота яких пов’язана з рухом поїздів та маневровою роботою, не дозволяється відволікатися від виконання посадових обов’язків і займатися сторонніми справами. Управляти локомотивами, дрезинами та іншими рухомими одиницями, сигналами, апаратами, механізмами та іншими пристроями, пов’язаними із забезпеченням безпеки руху, а також переводити стрілки мають право тільки уповноважені на це працівники під час виконання своїх обов’язків. Особи, які не склали іспит і не пройшли медичний огляд, до роботи не допускаються. Працівники, робота яких безпосередньо пов’язана з рухом поїздів і маневровою роботою, можуть направлятися додатково на медичний огляд перед початком роботи, а також протягом або після закінчення зміни. Не дозволяється допускати до роботи осіб, які перебувають у стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп’яніння. Працівники, які під час виконання службових обов’язків перебувають у такому стані, негайно усуваються від роботи й притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Наприкінці зустрічі посадовець проінформував стосовно окремого доручення Державної служби України з питань праці від 16.09.2021р.           №Д-334/2.0/12.7-21 щодо популяризації можливості реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці через Портал електронних сервісів Міністерства економіки України. Відповідно до пункту 21 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2021 №1107, Державна служба України з питань праці спільно з Міністерством економіки України здійснила заходи із запровадження надання в он-лайн режимі адміністративної послуги щодо реєстрації декларації через Портал. Також зазначив, що на головній сторінці офіційного веб-сайту Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці розміщено матеріал з фотоілюстрацією під назвою «До уваги суб’єктів господарювання!».