Підприємства з Луганщини отримали онлайн консультації від інспектора праці Східного міжрегіонального управління

07 липня 2022

В рамках реалізації інформаційних кампаній «Виходь на світло!» та «Україна працює» інспектор праці Східного міжрегіонального управління Олег Бутков провів он-лайн консультації з представниками товариств з обмеженою відповідальністю «Грантекс-Будтранс» та «Гровекс-Лайн» з Луганської області з метою консультування роботодавців та працівників та роз’яснень актуальних питань трудових відносин в умовах воєнного стану.

Зокрема посадовою особою було повідомлено, що ініціатором звільнення можуть бути як працівники, так і роботодавці. Робітники мають право розірвати трудовий договір негайно, якщо підприємство розташоване в зоні бойових дій і є загроза їхньому життю та здоров’ю. Винятком вважаються випадки, коли працівники зайняті на роботах у критичній інфраструктурі або залучені до суспільно корисних робіт. Роботодавцям дозволяється звільнити працівника підчас тимчасової непрацездатності чи відпустки, але за винятком відпустки в зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: це можливо зробити з першого дня виходу на роботу. Інспектор праці також зауважив, що якщо працівник не з’являється на роботі через ведення воєнних дій, його не можна звільнити за прогул без поважної причини.

В ході бесіди головний державний інспектор також акцентував увагу на неприпустимість погоджування на нелегальну працю та на умови, які можуть вказувати на ознаки торгівлі людьми. За допомогою телекомунікаційних засобів було надано інформаційні пам’ятки щодо легальної зайнятості.
Також інспектор праці нагадав про можливість отримання безкоштовної професійної консультативної допомоги в сфері повноважень Державної служби України з питань праці. В засобах масової інформації, на офіційних веб-сайтах територіальних органів та сторінках у соціальних мережах наявні посилання на інформаційний портал у рубриці «Запитання-відповіді» на сайті Державної служби України з питань праці та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/.