Посадовець інспекції з питань праці роз’яснює переселенцям щодо законодавства про трудові відносини в умовах воєнного стану

13 травня 2022
На сході України, зокрема на Луганщині, продовжується загострення активних бойових дій, що примушує людей мігрувати до безпечних для життя місць. Головний державний інспектор відділу контролю східного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці зустрівся з внутрішньо переміщеними особами з Луганської області.
Протягом зустрічі інспектор праці анонсував про можливість отримання безкоштовної професійної консультативної допомоги в сфері повноважень Державної служби України з питань праці в рамках розширення реалізації проєкту щодо консультаційної підтримки в засобах масової інформації, на офіційних веб-сайтах територіальних органів та сторінках у соціальних мережах наявні посилання на інформаційний портал у рубриці «Запитання-відповіді» на сайті Державної служби України з питань праці та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/.
Крім того, переселенці отримали від посадовця інформаційні буклети в якості фахової і дієвої допомоги та додаткової інформації щодо телефонів гарячих ліній необхідних установ та організацій.
Головний державний інспектор повідомив внутрішньо переміщеним особам про особливості здійснення трудових відносин під час воєнного стану. Зазначено, що главу XIX «Прикінцеві положення» Кодексу законів про працю доповнено пунктом 2 такого змісту: «Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
Посадовець чітко зауважив щодо неухильного дотримання норм чинного законодавства України про працю, зокрема недопустимості нелегальної праці. Та особлива увага була приділена роз’ясненням щодо недопущення торгівлі людьми.