Посадовець Східного міжрегіонального управління Держпраці консультує вимушених переселенців з Луганщини щодо працевлаштування

24 січня 2023

З метою обізнаності внутрішньо переміщених осіб з Луганської області щодо законодавства про працю головний державний інспектор відділу контролю з питань праці східного напрямку управління інспекційної діяльності у Луганській області Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці здійснив ряд зустрічей з переселенцями з Луганщини та провів з ними відповідну інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Посадовець надав вимушеним переселенцям інформаційні матеріали кампанії «Виходь на світло!», ознайомив з напрямками роботи кампанії та повідомив про обов’язковість офіційного оформлення трудових відносин згідно з вимогами законодавства. Гарантування працівникові збереження його соціальних та економічних прав є можливим виключно завдяки його повністю легального працевлаштування з виданням відповідного наказу, інформування відповідної податкової служби та своєчасної сплати роботодавцем за працівника єдиного соціального внеску.

Також інспектор праці повідомив, що роботодавець має право вільного вибору серед кандидатів на зайняття робочого місця (посади). Але забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом. Та на вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, зобов’язані письмово повідомити про причину такої відмови. Будь-яке пряме або непряме обмеження трудових прав при укладенні, зміні та припиненні трудового договору не допускається. Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника можуть встановлюється законодавством.

Додатково посадовець зауважив щодо важливості бути уважними при оформленні та здійсненні трудових відносин задля недопущення ситуацій, які можуть бути пов’язані з примусовою працею та торгівлею людьми. Інспектор праці навів приклади потрапляння людей в такі ситуації та пояснив як їх уникнути та реагувати. З метою додаткової фахової допомоги переселенці отримали від інспектора інформаційні буклети щодо протидії примусовій праці та торгівлею людьми. Надана інформація також містить контактні дані необхідних установ для звернення по допомогу.

Детальна інформаційно-консультаційна допомога в сфері повноважень Державної служби України з питань праці знаходиться на порталі https://pratsia.in.ua/.