Вебінари на тему  «Трудові відносини в умовах воєнного часу. Праця молоді та осіб з інвалідністю. Легалізація зайнятості та протидія торгівлі людьми. Недопущення дискримінації та мобінгу»

26 травня 2023

За ініціативою Маріупольського міського центру зайнятості, 24 та 25 травня  п.р. відбулися вебінари на тему  «Трудові відносини в умовах воєнного часу. Праця молоді та осіб з інвалідністю. Легалізація зайнятості та протидія торгівлі людьми. Недопущення дискримінації та мобінгу».  Участь у заходах прийняла начальник відділу контролю з питань праці південного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Валентина Гуменюк.

Інспекторка праці нагадала присутнім про переваги офіційного працевлаштування та необхідність своєчасно сплачувати податки заради перемоги. Також проінформувала роботодавців про інформаційну кампанію з питань протидії торгівлі людьми, що триває наразі у країні.

Також Валентина Гуменюк  привернула увагу присутніх до наступних питань:

дотримання законодавства про працю при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю та недопущення дискримінації працюючих людей з інвалідністю, створення гідних умов для їх продуктивної та безпечної роботи;

необхідності забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у трудових відносинах;

запобігання дискримінації  (гендерна нерівність, дискримінація осіб ВІЛ-інфікованих)  та мобінгу у трудовому колективі;

недопущення прояві насильства та домагань у трудовому колективі.

Інспекторка зауважила, що в умовах воєнного стану важливим аспектом є психосоціальна підтримка на робочому місці, яка має ґрунтуватися на письмовій політиці суб’єкта господарювання. Підприємствам України потрібна дієва політика й програма психосоціальної підтримки на робочому місці для відповіді на виклики у воєнний та післявоєнний час. Вже зараз або в перспективі вона може перерости в комплексну програму збереження ментального здоров’я на роботі. Рекомендувала присутнім на заході  роботодавцям ознайомитися з шаблоном такої політики за посиланням https://pratsia.in.ua/ilo/shablon-polityky.html.

Війна вплинула на зайнятість населення, зруйнувала багато робочих місць. Проєкт «Армія відновлення» запроваджено Урядом України восени 2022 року з метою залучення людей, які тимчасово залишилися без роботи, до відбудови країни через виконання ними суспільно корисних робіт. Валентина Гуменюк ознайомила присутніх з «Порядком залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану», затвердженим ПКМУ від 13.07.2011 №753, який регулює правові та організаційні засади залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, що виконуються під час запровадження трудової повинності, а також питання соціального захисту працездатних осіб, що залучаються до їх виконання.

Напередодні літніх канікул Валентина Гуменюк зупинилася  на питаннях праці неповнолітніх, повідомила про їх права, пільги та гарантії, яких передбачено нормами  чинного законодавства про працю та міжнародним правом.

Окремо інспекторка зупинилась на праці  жінок в умовах воєнного стану.

Наприкінці зустрічі Валентина Гуменюк повідомила, що багато корисної інформації для роботодавців та працівників розміщується на офіційних веб-сайтах Державної служби України з питань праці https://dsp.gov.ua,  Міжрегіонального управління  https://smu.dsp.gov.ua, на сторінках у соціальних мережах, на Telegram-каналі Міжрегіонального управління. Інспектори праці  надають індивідуальні консультації працівникам та підприємцям Донецької області, безпосередньо спілкуються з людьми тощо.