З працівниками шахти «Новодружеська» обговорені питання боротьби з рудниковим пилом і пиловибухозахист

16 липня 2021

15 липня поточного року у відповідності плану превентивної роботи відділу гірничотехнічного нагляду у східному напрямку управління гірничого нагляду Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці на липень 2021 року, головним державним інспектором відділу гірничотехнічного нагляду у східному напрямку управління гірничого нагляду на ВП «Шахта Новодружеська» АТ “Лисичанськвугілля” проведено нараду на тему: «Боротьба з рудниковим пилом і пиловибухозахист».

 

В ході заходу інспектор Міжрегіонального управління поінформував присутніх про основні вимоги законодавства в частині організації заходів щодо забезпечення пиловибухозахисту та контролю за станом атмосфери в гірничих виробках. До відома присутніх доведено інформацію про основні вимоги інструкцій щодо  запобігання та локалізації вибухів вугільного пилу та інструкції з безпечного ведення робіт на пластах, небезпечних за раптовими викидами вугілля, породи та газу.

Були підняті найбільш суттєві та проблемні питання забезпеченості підприємства засобами пиловибухозахисту, інертним пилом, змачувачем та ємкостями ПБС-1, працездатності водорозпилюючих завіс на перевантажувальних пунктах конвеєрних ліній.

В свою чергу, представник керівництва ВП «Шахта Новодружеська» акцентував увагу працівників шахти на необхідності неухильного дотримання заходів щодо  запобігання та локалізації вибухів вугільного пилу, в частині забезпечення дільниць необхідною кількістю води для обмивання перевантажувальних пунктів на конвеєрних лініях, гірничих виробках прохідницької дільниці.

Завершуючи нараду, головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду у східному напрямку вказав представникам підприємства на важливості суворого  дотримання вимог інструкцій щодо  запобігання та локалізації вибухів вугільного пилу та інших нормативних актів з охорони праці та промислової безпеки, наполегливо рекомендував спрямувати всі зусилля на створення відповідних умов праці з метою попередження виникнення вибухонебезпечних ситуацій.

Також інспектор Міжрегіонального управління рекомендував, за необхідності методично-консультативної підтримки, звертатися до спеціалістів відділу гірничотехнічного нагляду у східному напрямку управління гірничого нагляду.

В ході проведення превентивного заходу окрема увага зверталася за дотриманням карантинних вимог з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.