За участі посадовця Міжрегіонального управління відбулись засідання у Маріупольській міській раді

01 грудня 2021

30 листопада 2021року у Маріупольській міській раді відбулися засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення в місті Маріуполі та комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням директора департаменту соціального захисту населення міської ради – заступника голови комісії Ірини Коробки.

В засіданнях прийняли участь представники Маріупольської міської ради, ГУ Пенсійного фонду України Донецької області, Головного Управління ДПС у Донецькій області, Маріупольського міського центру зайнятості та Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці представила  начальник відділу контролю південного напрямку управління з питань праці Валентина Гуменюк.

Запрошені для участі у нараді  суб’єкти господарювання підприємці, які використовують найману працю, а також підприємства, що мають заборгованість по заробітній платі перед своїми працівниками.

Під час роботи міжвідомчої робочої групи було заслухано керівників підприємств та фізичних осіб-підприємців. Суб’єктам господарювання було рекомендовано переглянути правильність оплати та організації праці в умовах карантину, не порушуючи встановлені законодавством строки виплати заробітної плати та дотримання мінімальних державних гарантій, укладення строкових трудових договорів та переглянути договори цивільно – правового характеру.

Валентина Гуменюк  зосередила увагу присутніх на  оформлення трудових відносин з дотриманням вимог ст. 21, 24 Кодексу законів про працю України , зупинилась на питанні нарахування заробітної плати за фактично відпрацьований час та надання відпусток без збереження  заробітної плати в період карантину.

Також присутні обговорили ситуацію щодо заборгованості з виплати заробітної плати та сплати ЄСВ на підприємствах міста, відшкодуванні пільгових пенсій.  Відмітили  підприємства, які повністю погасили наявну заборгованість. Підприємствам, які мають заборгованість із заробітної плати, рекомендовано першочергово спрямовувати  кошти на її погашення,  вжити всіх заходів щодо зменшення заборгованості та погашення  її у повному обсязі.